Tuesday, December 15, 2009

Kesian Hannah

Boleh dikatakan dah sebulan Hannah betul2 daripada minum susu badan. Tapi sebenarnya Hannah macam tak redha je... selalu juga dia minta nak nenen. Tapi bila hisap je macam tak de susu keluar terus je dia tak nak dah dan terus mintak air (refer to susu coklat Dutch Lady). Dah hampir 2 bulan Hannah minum susu kotak Dutch Lady. Hannah minum susu tu dalam botol.

Mula-mula minum dalam 2oz je.. sekarang ni dah boleh habiskan 4 oz.... kalau antara waktu senggang dia munum dalam 3 oz sahaja.... Dalam sebulan tu.... aku beli dalam 20 kotak susu yg 1 liter tu ha.... Disebabkan Hannah tak nak minum susu putih.. mungkin kerana psycology tak nak minum breastmilk dalam botol kot.... aku mix kan siap2 dalam botol susu putih denagn yang coklat. Yang jadi sampai sebulan 20 kotak tu bukan apa... sebab kadang2 abangnya layan minum sekali... Tu pun kalau yak cukup.... nanti aku top-up la bila-bila perlu. Yang penting susu tu mudah didapati.

Harga sekotak susu Dutch Lady dalam rm 4.30 ~ rm 4.50.. tapi kalau ada sale kat Tesco.. boleh dapat dalam rm 3.69 ~ 3.90.... ok la kan?

Walaupun Hannah dapat minum susu badan sampai umur 2 tahun 2 bulan... tapi kalau ikutkan niat... aku memang nak susukan Hannah lagi lama. Hopefully lepas baby dalam perut ni keluar... dapat la Hannah merasa balik susu mama ni....


6 comments:

Ealyie said...

xpela beb, tu pon da cukup tempoh penyusuan yg sepatutnya. Tapi nanti kalo after adik Hannah lahir, n dia masih nak nenen, n ko sanggup apa salahnya... Syiok je rasa tandem nursing 2 anak together2.. Mcm ibu kucing jua kekedahnya..hehehe..

zarin said...

baguslah kalau hannah nak lagi minum susu bila adik dia lahir nanti...
tp minum susu dutch lady tu pun dah ok dah drpd tk minum susu langsung :)

Marisa said...

ely,
tu la .. teringin aku nak jd mcm ibu kucin :)

zarin,
betul la... at least dia minum susu juga

~: UmmiNor:~ said...

salam marisa,

member lamakat SI, ingat tak? hehehehe..eh dah baus sgt la tu dah lebih 2 thn, hopefully proceed ngan tandem nusing plak lepas nih :D

Marisa said...

UmmiNor...

hi.... kite ingat awak lagi la

ABH said...

takpe, at least nk gak dia minum...