Friday, September 4, 2009

Puasa dan persiapan raya

Desebabkan 'mabuk' tahun ni persiapan raya sangatlah ala kadar....sebabnya memang tak larat langsung. Langsung tak ke mana melainkan kerja sahaja. Tu pun hubby yang drive... kereta jangan harap la nak bawak. Kedai langsung tak jejak... apatah lagi bazaar Ramadhan. Memang cari nahas la kalau singgah. Tak boleh langsung nak bau masakan. Pening, nak muntah sampai ke otak. Sabun mandi, syampu pun tak boleh bau. Segala urusan penyediaan makanan untuk sahur dan berbuka mr. hubby yang uruskan. Alhamdulillah.... sekarang sahur dah boleh makan.... dah tak muntah. Tapi masa berbuka selera sangatlah tak de.... tapi dah boleh makan sikit-sikit.... ala kadar je.... macam semalam berbuka nasi putih panas-panas berasap dengan begedil. Kuah-kuah memang tak de la.... tak lalu. Setakat hari ini... apa yang dimakan... memang keluar balik.... semalam pun sama. Rasanya 3/4 keluar balik.... Minum air manis saje. Air masak tak lalu. Badan memang lemah dan cepat letih sangat-sangat.... Tapi urusan menjemur kain dan melipat baju still buat sendiri.... buat pelan-pelan...

Ye la.. takkan semua hubby nak kena buat.... Mandikan anak ke apa ke....anak berak ke... memang semua hubby yang buat. Memang tak boleh langsung nak buat.... nanti muntah. Dah la bau mandian baby pun tak boleh. Aduhai.... sungguh melampau!

Nasib baik la persiapan raya dah buat awal-awal lagi.... Tinggal nak beli kasut raya Hannah dengan Hakimi je.... tu pun last2 minute nanti la. Baju yang ditempah pun dijangka siap minggu depan... nampaknya Hubby juga la yang kena ambik...

Kuih raya pun beli kat member-member ofis je pun.... Baru je rancang nak buat kuih raya sendiri tahun ni.... Nampaknya tertangguh lagi projek buat kuih raya. Padahal zaman-zaman anak dara dulu.. tak pernahnya beli.

Harap-harap sangat bila raya nanti dah ok sikit....kalau tidak... beraya di rumah je la. Sekarang pun dah rasa ada sikit kurang mabuk.... tapi still lagi mabuk.... cuma yang peliknya kali ni... bukan lagi morning sickness.... tetapi evening sickness... Pagi ok je nak gosok gigi ke apa.... tapi kalau malam.... kompem muntah la...



4 comments:

Erna said...

weiii!! aku baru tau nih..sorry ketinggalan ketapi.
Anyway, hope it is not too late to wish ya CONGRATULATIONS!!!! semoga dipermudahkan Allah semuanya ;)

Marisa said...

Erna,
thanx.

knv said...

wuih dasat gak ek first trimester. take care yea.

mamaDhea said...

marisa,

congratulation on ur pregnancy!!!

kita sekapal.. sya pon preggy ni.. pon morning sickness yg teruk.. harapkan hubby jek laa buat semua keje kat umah tu.. huhu.. sama2 laa kita bersabar..