Friday, April 4, 2008

Suami masak.....

Hmmm..... my beloved hubby mmg suka masak. Nak buat macamana... agaknya mewarisi mak dia kot. MIL mmg tukang masak. Kalau ada kenduri kendara mmg dia la ketuanya.... MIL suri rumah.. tp dulu2 masa muda2 penah la meniaga... kat kawasan rumah dia.... sapa2 ada kenduri.... mmg MIL la yg paling sibuk....

Yang tak berapa nak syoknya kan... Agaknya hubby tercerita kat kawan dia yang dia selalu masak kat rumah especially week days. Maklum la... hubby support aku ni ha nak menyusukan anak dia sepenuhnya.. dia kena la ambik peranan kan... so... dgn tolong masak di hari kerja... dapat la aku spend masa dgn anak.... lepas hubby dah masak.. then aku sambung dgn urusan2 lain plak. Kawan dia plak agaknya pi ceta kat bininya ha... ni kami semua sama2 satu ofis ni... satu hari aku pi ceta kat kawan aku ni ha (bini kepada kawan laki aku).... aku ckp la... smlm kitorang buat sambal goreng (ala.... mknn jawa yg letak tempe, tauhu, fucuk tuh)...tp sbnnya aku ckp la laki aku yg masak.. Alih2 dia pi sambung ckp tau.... laki dia ada citer.... pas tu dia pi kata lak yg bini dia tak nak masakkan... Ewah2.... Sedapnya mulut cakap aku tak nak masakkan. Dah laki aku yg willing nak masak.... sbb dia mmg suka masak... dia pesan kat aku suh lepak dlm bilik dgn budak2 ni.... biar dia masak sorang2 kat dapur.... sekali pun aku tak penah suruh..

Itu sbnnya ada unsur2 jeles la tu. Sbb lakinya malas membantu.. hehehe... Nak buek cam no... dah rezeki aku dapat suami rajin memasak...
As usual... aku sonyap yo... dlm hati cuma kata.... bunyi mcm jeles je.... Gasak kau la.... Zaman skrg dah sama2 keje.. kena la sama2 pikul tanggungjawab... Bila laki dia malas... mengadu. Bila laki aku rajin.. pi kutuk2... Pehal lak?

2 comments:

mamazieza said...

Salam marisa

hehehe.. ada gak yang jeles bila suami kita memamsak ekk..biarkan dia terjun ngan labu-labunya...

tkasih kerana menjenguk FP mama.. mama baru perasan akan pertanyaan Marisa tu.. mama beli di KL dan Melaka.. di Penang dan SP.. so far memang payah nak cari.. kalau ada pun.. ada satu kedai kat Gurney Drive Penang.. tapi jual skit-skit.. dan harga sure lebih skit lerrr.....

Marisa said...

alamak .. malu la pulak... mama dok baca ruangan saya dok luahkan perasaan...

saya sbnnya teringin nak beli paper cup tu. balik KL tak dan pi cari. maklum la payah ke tpt2 cam tu dgn baby.

nak ke gurney drive punya la jauh...