Tuesday, January 6, 2009

First time @ kindergarten

Halu… mana2 yg ada anak sekolah… isu terhangat skrg ni bincangkan fasal anak sekolah je la…. terutama yg mana anak first time masuk sekolah darjah 1… dan tak ketinggalan juga yg baru masuk tadika. Sama jugalah dgn anak aku Hakimi… first time masuk tadika….. walaupun tadika dia tempat yg sama dgn nursery dia.. tp ya Allah…… dugaan betul untuk aku. Mujur la kat Kedah ni sekolah bermula hari Ahad… maka kebetulan kami cuti…. So…. Tak payah la apply cuti…..
Dekat setengah jam juga lah hubby mengejutkan dia suruh bangun. Mmg dia tak nak bangun.. Last2 hubby dukung je dia masuk bilik air pujuk2 suh mandi…. Nasib la ada heater… tak la sejuk sangat…. Lepas mandi dia buat hal pulak tak nak pakai baju sekolah….. nak pakai baju malam (baju tido)…. Kami pakaikan je la baju tido.. sampai je tadika… dah ramai ibu bapa dan murid2…. Rupanya ada orientasi utk budak2 tu… masing2 perkenalkan diri. Yang anak aku ni ha ngamuk2 tak nak pakai baju sekolah. Nasib baik la pi tadika yg sama dgn nursery.. co cikgu2 dah kenal… dan bawak dia naik atas.. pujuk2 suh pakai baju sekolah. Alahai.. nampak dah besar benar la anak mama pakai baju sekolah…. Cepat sungguh masa berlalu. Dah elok2 pakai baju tak nak pakai tag nama. Dia tariknya tag tu sampai berlubang baju. Ok la… dah buang tag….nak mama lak dok sebelah. Tak pasal2 la mama masuk tadika sekali lagi. Dah tu bukannya dia nak dok elok2… nak letak kepala atas riba mama pulak dah…. Pas tu aku diskus ngan cikgu dia kat dapur…. Mama pegi je.. kot2 dia ok… aku tunggu n pusing2 dgr dia nangis lagi. Last2 cikgu dia hantar dia naik bilik….. bg dia rehat… pas rehat baru dia masuk sekolah.. dah makan siap muntah sume.. baru ok…. Dah kotor baju sekolah. Last2 pakai baju tido masuk kelas…. Ok la tu….. dok happy2 kaler2….. masalah betul la anak aku sbb suka tido lewat. Sudahnya malam Ahad dia dan adik dia tido dr kol 6.30 ptg sampai kol 6.30 pg ni…

Pagi semalam baru la ok dia bangun tp still buat hal nak pakai baju malam….dia kata nak pakai baju sekolah kat sekolah. Mandi pagi gosok gigi dgn basahkan badan je. Sabun tak nak… Sampai je sekolah dia cakap kat teacher nak tido lagi.. Sabar je la anak aku…..Mujur hantar tadika kat nursery tu gak… at least ckgu2 kenal dia… Bila ptg bukan main berjanji nak pi sekolah… suka pi sekolah…. siap tanya teacher kenapa ada budak menangis. Dia tak ingat yg semalamnya dia menangis... sampai semua org tengok....

Pg td pun sama…. Buat perangai sbb kena bgn pagi…. Setengah jam gak la nak pujuk dia…. Lepas mandi dah ok dah.. Cuma seperti biasa… buat hal tak nak bangun… Anak aku ni ha mmg la dr kecik bgn lewat.. bila kena masuk tadika…. Problem dia tu je la….. kena bangun pg. Camana ek nak solve problem nih?? Smlm kami dha cuba tidokan dia awal.... masuk tido kol 9.30.. 10.30 baru die tido.

2 comments:

mimielola said...

Sama je problem ngan Sofea - liat bgn pagi. Tu yg buat aku rasa kesian...

mrs noba said...

aniq pun!
dgn alasan mata tak bleh bukak..boleh?