Wednesday, May 21, 2008

Sampai bila?

Hmm.... aku tgh2 mandi je la pun aku sempat berangan la ni.... time lain tak dan nak berangan. Asal mandi je aku terfikir sampai bila la aku nak keje mcm ni.... kuar pagi.... balik lewat petang....
balik nak kena masak lg, lipat kain.... kemas itu ini. nasib ler hubby menolong jugak... tp bila2 fikir2 balik... ramai je ibu yg bekerjaya dan anak2 diorang berjaya. Cuma rasanya aku tak sanggup la nak keje sampai umur 50 ke.... aiyak....
Paling2 lewat pun sampai umur 40 la... Tp tak tau la boleh ke tidak.... boleh tu dlm erti kata mampu la... tapi aku harap sgt by age 40 aku bleh dok umah jaga anak2.
Aku tgk kakak ipar aku syok jek jadi suri rumah.... ada master lagi tu.. tp ye la... laki dia mampu nak biaya semuanya.... Anak2 dia pun close ngan mama dia...
Semalam aku dpt berita kawan aku yg sorang lagi ni jadi cikgu... hmm... aku suka la nak ada timing kerja mcm cikgu. Tp layak ke aku mengajar. Boleh ke aku mengajar. Aku penah apply sekali je KPLI. tu pun tak berjaya.... lama dah masa zaman2 bujang2 dulu. Lepas2 aku kawin dan dapat anak aku mmg tak apply dah.. Bukan sebab apa... sebab aku tak sanggup nak tinggalkan anak aku dan pergu kursus KLPI tu. Lagipun aku nak susukan anak aku. Hmm.. nampak gayanya bye bye je la utk jadi cikgu ni.
Mcm adik aku paling syok.. Dai bersalin bulan 1 baru ni. Elok2 sepatutnya kena mengajar.. dia cuti bersalin... setelah cuti sekolah bulan 11 & 12 tu... tak sempat nak mengajar pun......elok jek hari ke 60 dan kena start mengajar.. dah cuti sekolah yg bulan 3 hari tu... total adik aku cuti.... dari sebelum bersalin, campur cuti bersalin...ada la 4 bulan... lama kan?
Aku cuma dapat tgk je la betapa syoknya adik aku dok bercuti....

1 comment:

ummu_hanis said...

jgn jadik cikgu dik. lagi beso balanye nanti. huhuhu.