Thursday, July 17, 2008

Check up

Semalam member ofis aku ceta la adik dia kena serangan stroke. Adik dia nih baru je 17 thn....Tiba2 je kena. Lumpuh separuh badan. Doktor pun tengah dok buat kajian. Dia kata seminggu adik dia demam tak kebah2. Tapi tak la demam kuat sgt. Rupanya adik dia ni kena demam virus... rupanya virus tu dah mengerang otak dia.. berlarutan dgn ceta tu... dia pun kata la dia pi check darah.... dia kata gula dlm darah dia rendah tapi kolesterol tinggi. Orgnya baru 25 tahun... badan kurus jek.. berat tak sampai 50kg. Maka.. aku yg mendengar ni amatlah takut sebab aku makan tak jaga sangat.
Pagi tadi aku dan 2 member ofis tergedik2 pegi klinik kilang untuk buat check up...

keputusan dia:

Gula dlm darah 4.8 (normal... kalau ikut bacaan US lebih dr 6 kira tinggi.. kalau ikut British lebih dr 10 kira tinggi)

Kolesterol dalam darah 5.4 (consider tinggi... sepatutnya perempuan kena kurang dr 5. Aku sungguh gusar.. ni mesti gara2 aku hari2 mkn pisang goreng... aku nekad no more pisang goreng dan nak masukkan aot sebagai menu breakfast.)

Tapi... aku baru je ada niat nak mkn mcD... hish.. harus cancell nih...
Kek ofis aku setiap Selasa ngan Rabu ada Yoga.,. terasa sgt mcm nak join.. tp kalut pulak nak ambik anak aku.. huishhh....macam2 la alasan tu..... makanya aku kena naik turun tangga 100x setiap hari utk exercise

3 comments:

Ms Lola said...

Jaga makan je la. And naik turun tangga tu is a good exercise. Aku pun naik turun tangga jugak, tp dalam seminggu ada la sekali naik turun tangga 2 tingkat! :p

Yan said...

harap2 nya dgn adanya marathon mak dari LRT <--> ofis boleh membantu mengurangkan kolesterol.. thanks for this entry.. mengingatkan mak yg dah lama tak buat checkup2 berbagai ni..

Marisa said...

tu la... mmg kena lebihkan exercise. rasanya last 3 years.. penah check.... masa tu ok lg.... skrg agaknya pi balik keje naik keta... parking dekat.... mmg kurang sgt bergerak.
elok la cik yan... tu kire exercise gak tuh secara tak langsung