Wednesday, June 24, 2009

Rejab

Hari ni aku berpuasa setelah lama tak puasa sunat. Kira macam praktis untuk aku la.... kang masuk Ramadhan terkejut pulak perut aku... macam budak kecik la rasanya kena praktis-praktis. Last aku puasa rasanya masa puasa 6 bulan Syawal dulu. Harap-harap betahan la sampai petang... Selama ni kat ofis asyik makan je..... Target aku nak puasa Isnin, Khamis.... kalau tak larat sangat dapat sehari dalam seminggu pun dah cukup bagus.

Bulan Rejab adalah bulan Allah swt.
Diriwayatkan bahwa Rasulullah saw telah bersabda, "Ketahuilah bahwa bln Rejab itu adalah bulan ALLAH swt, maka:"

1. Barang siapa yang berpuasa 1 hari dalam bulan ini dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH swt

2. Dan barang siapa berpuasa pada tanggal 27 Rejab /Isra Mi'raj (Isnin, 20 Julai 2009) akan mendapat pahala seperti 5 tahun berpuasa

3. Barang siapa yang berpuasa 2 hari di bulan Rejab akan mendapat kemuliaan di sisi ALLAH swt

4. Barang siapa yang berpuasa 3 hari yaitu pada tanggal 1, 2, dan 3 Rejab (24, 25, 26 Jun 2009) maka ALLAH swt akan memberikan pahala seperti 900 tahun berpuasa dan menyelamatkannya dari bahaya dunia dan seksa akhirat

5. Barang siapa berpuasa 5 hari dalam bulan ini, insyaallah permintaannya akan dimakbulkan Allah swt..InsyaAllah

6. Barang siapa berpuasa 7 hari dalam bulan ini, maka ditutupkan 7 pintu neraka Jahanam dan barang siapa berpuasa delapan hari maka akan dibukakan 8 pintu syurga

7. Barang siapa berpuasa 15 hari dalam bulan ini, maka ALLAH swt akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barang siapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH swt akan menambahkan pahalanya."

Sabda Rasulullah saw lagi :"Pada malam Mi'raj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari air batu dan lebih harum dari minyak wan gi, lalu saya bertanya pada Jibril as "Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?"

Maka berkata Jibrilb as "Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rejab ini."



3 comments:

Abrahyn said...

alhamdulilah..insyaAllah, saya pun puasa jugak..
salam perkenalan..saya dah link to your blog with mine ya..
thanks...

::Umi Sufira:: said...

Bilalah saya pulak nak praktis nih...saya belum puasa sunat lagi untuk tahun nii..;P

Marisa said...

Abrahyn,
salam perkenalan. Alhamdulillah....sama2kite puasa ek

Umi,
saya gigih praktis ni....