Thursday, June 19, 2008

Skin care @ cosmetic

Tak dak sape ajar aku....tapi semenjak aku tingkatan 2 rasanya... aku mmg kumpul duit belanja sekolah untuk beli pencuci muka... mak aku suri rumah...tak penah sekali pun mak aku ada pencuci2 muka nih... Agaknya aku penah ternampak kakak sepupu aku yg masa tu belajar kat UPM dok guna pencuci muka kot.... Drpd aku tingkatan 2 sampai ke masuk U aku dok guna pencuci muka jenama Eversoft yg kaler hijau tu.... serasi benar dgn muka aku nih... even masa dah kerja ni pun ada gak sesekali aku bei pencuci muka eversoft tu....

Bila raya ada duit lebih aku beli pulak pelembap Olay (masa tu Oil of Ulan). Tak dak sape ajar.. masa ni terpengaruh dgn iklan TV... tapi make up2.... mmg aku tak pernah berkenan. pakai pun bedak baby johnson jek. Lipstik pertama aku beli masa aku 3rd year kat UIA.... tu pun sbb nak praktikal... terpaksa la beli... masih aku ingat jenama Avon..tu pun tiru kawan.. sbb dah penah pakai dia punya... warna Teaberry...... lipstik kedua aku jenama maybelline water shine...
Compact powder pertama aku pun yg Johnson Essential.... tu pun beli masa dah Second Year kat Gombak Campus. Sungguh naive aku hal2 make up ni. Padahal kawan baik aku masa form 2 dah pakai lipstik....

Orang lain dalam beg bawak perfume.. kasik wangi2.... aku letak minyak cap kapak... sbbnya asal naik bas outing je mesti pening kepala.. tambah2 kalau bau asap rokok dan asap bas...

Sungguh tak pandai aku bab2 make up2 nih...

Bab2 skin care pun aku sekadar guna yg routine. Pencuci, toner (ni on off gak), pelambap. Scrub guna seminggu sekali... tu pun kalau habis... lambat la baru beli pulak.

Sekarang ni aku guna produk L'oreal... setakat ni serasi la.... Dulu ada gak guna produk Skin Food. ok gajk... cuma bila habis tu malas nak ke Penang beli... so.. maintain balik guna Loreal....

Semenjak2 kami semua dah besar2 ni.. mak aku pun sekarang dah guna pencuci muka. Tp toner ngan pelembap guna bila nak kuar jalan je...

10 comments:

Ms Lola said...

Cayalah, sejak Form 2??!!!! Aku Form 5 pun tak pakai pencuci muka lg. Ngeeeeee. And, percaya tak, masa aku pregnant, selama 9 bulan lebih itu, aku tak pernah langsung guna pencuci muka sbb aku tak tahan bau dia. (Sabun mandi pun tak pakai, ok???!!!) Haaaaaa.... Sape buleh celen aku?

Marisa said...

wah... tu setanding dgn mak aku tu. hehehe... muka aku berminyak... kena gak cuci muka.... masa pregnant.... pencuci muka aku guna yg skin food. tak dak bau....

Erna said...

err.. aku dulu mula apa ek? neutrogena kot..tak tahan :(
pehtu aku try bodyshop yg extract asam jawa ke apa ntah..tak tahan :(
pehtu aku start pakai Dermalogica.. ni kes mak aku pergi facial and pakai semua..so aku pun tempias sekali..
lepas tu rasa macam sengkek je nak kena beli set mahal2..aku cuba la safi sebab ada kakak angkat aku pakai ok jer..muka pun cantik.. sekali aku pakai..huargh!! kering abes muka aku balik..aisey!! sudahnya aku pakai balik dermalogica huhu.. then aku dah boring tu aku tukar SKII.. la ni SKII pun aku dah boring.. nak tukar apa ek? ngeh!ngeh!ngeh!

Erna said...

btw, aku start pakai dermalogica tu sejak uni la.. kopak aku beli set guna duit ptptn muahahaha..tapi satu set mmg tahan lama la..
duit ptptn dapat je, aku terus beli semua buku, top-up hp selama 6bulan, budget duit minyak keta, budget kalau kena beli pencuci muka etc, budget makan..belen mak menabung le beb!! menabung utk apa? utk kawen!!hahaha..tu la aku ni gatai kawen time belajor :P setiap sem aku beli satu barang utk hantaran laki aku! kalau sekaligus nak beli nanti mati le kan.. so by the time nak kawen (1st sem final year) aku dah cukup la beberapa dulang hehehe

Ms Lola said...

Ya Allah, Erna... aku tak pernah terpikir nak berbudget masa belajar dulu. Tu yg manjang SENGKEK!!!!

mrs noba said...

eversoft tu dulu kakak saya yg rajin pakai masa dia sekolah2...
masa time dia, eversoft kira setahap dgn loreal laaa...

saya masa dah kerja ni haaa baru la tergedik2 nak siap satu set sumer...

masa blaja dulu, tonyoh aje apa yg mampu :)

p/s: thanx for dropping by @ my blog

Marisa said...

safi pun kite tak sesuai.. penah cuba.... ish.... ginvera pun tak sesuai.... penah dulu beli sekali... muka jadi biji2 kecik2 tu...
guna dermalogica time belajar mmg kopak la....

boring guna SKII? ada 1 brand ni dgr2 mcm ok tp tak tau la. harga pun mahal gak la.... Penah dgr Mary Kay? ada kakak kat ofis lama guna tu. tgk kulit dia elok je...

kuireena said...

Eversoft dulu mmg glamer. My mom pun pakai tu jgk. Aku paling rajin pakai barang2 skincare ni masa zaman belajar dulu la. Bukan setakat utk skincare jek, barang utk makeup2 ni pun penuh satu beg. Siap beli magazines bagai (fav mag was CLEO la kan ofkoz) utk belajar teknik2.

Tapi sejak dah kawin ni, eyeshadow and blusher aku pun ntah ke mana dah..hahah.. teruk kan. Lipstick pun sekarang cuma pakai tinted lipbalm jek. Reasonnya sebab aku dah malassssss ya amat utk bermekap mekap, and also sbb skrg ni aku lagi berminat nak me'make-up'kan rumah aku instead of muka aku..haha. Skincare pun aku makin malas, tapi sejak aku dah mula nampak kedut2 kat muka ni, aku paksa diri gak la untuk pakai jgk

Marisa said...

tu la... rasanya bukan setakat skin care je kite kena jaga... tp pemakanan dan yg penting hati budi...

n.i. said...

marisa,
l'oreal adalah jenama yang paling lama saya pernah pakai... akak pakai since lepas SPM sehinggalah beberapa tahun lepas... antara entry awal akak dalam blog is on skincare... jenguk2la kalau nak tau citer... hehehe :-)

btw, marisa UIA batch bila ek?