Wednesday, April 1, 2009

Tiada lagi Spa Z

Baru je aku nak hepi ada Spa Z kat ofis..... rupanya sementara je kegembiraan aku tu..... Petang semalam masa nak balik... aku masuk pantry nak ambik susu... akak tu bagi tau dia last day hari ni.... baru je tau tengahari tadi. Alasannya sebab dia tak leh cakap bahasa inggeris. Macam tak logik je..... ye la... dah namanya cleaner takkan nak kena teror english kot.... paling-paling pun dia buat air kat sorang mamat France ni. Tu pun air apa sangat la yang ada. Milo, coffee or tea.

Bergenang mata akak tu..... ye la.. elok-elok dah ada kerja... kena lak berhenti. Kata la kalau nak sangat yang tau cakap english.... masa nak ambik keje tanya la habis-habis.. ni orang tu dah masuk keje..... tak fasal2 kena aniaya

Sebenarnya ada kisah dia....dulu kat ofis aku ada 2 cleaner cum tea lady. Yang sorang ni tua sket... baik... lembut je orangnya..... tak cakap banyak..... buat keje je..... yang sorang lagi ni muda la sikit.... tapi tak la muda sangat. umur dalam 40++.....suara memang lantang.... gelak punya kuat... siap buli2 kakak yang sorang ni.... dia la mop lantai... lap tingkat... meja2 staff.... sampai ke tingkap2 luar bangunan... yang sorang lagi... buat air je.... pas tu kecoh2 je kejenya.... bos sayang la kat mak cik ni.. rajin..... tapi yang sorang ni jeles... tak puas hati.... di bulinya mak cik ni belikan makanan kat dia.... tolong touch card.... macam-macam lagi la.... bila mak cik ni lambat siap cakap bo*oh la.. tua la..... lemb*b la.. macam-macam lagi la.... sampai menangis mak cik tu.... siap mak cik tu makan bawah tangga.... sedih.... kami staff2 pakat dok kesian kat mak cik ni... At last tak tahan... dia berenti juga.....

Ni la kisahnya masuk 2 orang baru sebab kononnya dia nak berenti juga.... masuk pulak sorang umur 50++ sorang lagi dalam 40++ tapi gem**..... kakak hat senior ni siap cakap lagi apa la bos pilih hat tua2.... gem**-gem** ... habis staff pakat dok gelak... (ntah bila masa kami dok gelak2)... ceta ni terbongkar masa kat surau.... tengah aku dok pam susu cleaner2 baru tanya tak pa ka kami ni keje sini... "boleh ke akak ni keje sini? Akak ni walaupun gem** tapi akak macam-macam kerja dah akak buat. Akak dulu ni kerja 5 tahun kat XXX.... bancuh air la juga"....
Yang kami pakat dok pelik..... apa masalahnya dengan fizikal badan?.. ni nak apply jatawatan peramagari ke apa? konpius tol.... kami pun bagi tau la.... tak de maknanya kami nak gelakkan orang. Akak tu rupanya buat cerita.... Elok je akak 2 orang ni masuk keje... dia tak jadi berenti la pulak.... tu la kisahnya kenapa kak Z kena berenti ... alasan je semua tu tak tau cakap english....

Kesian akak tu..... kalau tak.. setiap Jumaat boleh la akak tu bukak Spa. Dah ramai dah orang aku promote kata Kak Z ni pandai mengurut... dan dah ada orang booking pun.... aduhai.... sedih aku. Kak Z urut aku minggu lepas dah sejam lebih.... dia mintak rm10 je... ishh... tak patut sangat rasanya. Aku bagi RM20 je pun.... ucapan terima kasih tak terhingga dia... ye la... kalau lebih tu anggap sedekah je la.... kalau aku pi Spa... dah sah2 kena berganda lagi mahal.




9 comments:

arina said...

kesian untuk orang yang tak banyak pilihan camni.

Pink Mama said...

peliknya..tingginya requirement office u ni sampai jawatan cleaner pun nak kena pandai English. Kat office I ni semua cleaner Indon jer.

Yan said...

sedih aku dengar.. makcik tu buat bisnes urut je la weh..

Marisa said...

kak non,
kesian kat sape? mak cik tu ke? mmg kesian.. ala orang kampung.... orang susah

pink mama,
ala.. alasan je semua tu.... mcm la cleaner yg dok ada skrg teror sgt

yan,
tu la pasal....

mamaDhea said...

kesian makcik tu kan.. awat korang tak pakat2 report pasal akak yg jahat mulut tuh? biar dia je kena bentikan keje..

Marisa said...

mamadhea,
akak tu bukan under co. kami.... My co. sub kat company lain.... dia under co. lain ....
lagi pun kami tak mau ler kacau periuk nasi orang biar la bos dia judge sendiri

Mrs LVoe said...

ishhh nape jadi camtu.

tmpt sha cleaner semua indon. best2 dgr bile depa bceloteh

Marisa said...

mrs lvoe,
tu la.... macam2 ada....cleaning pun ada masalah. pendek kata kalau dah nama manusia memang tak lepas dr masalah

madamoiselleczar said...

isk..aku tak sukak citer sedih2 ni..kesian kat makcik spa z tu...