Friday, May 8, 2009

Peniaga penipu

Perasaan marah dan geram aku tak hilang lagi ni. Pantang betul aku kalau peniaga menipu. Tak kira la amount dia kecik ke besar ke. Pokoknya MENIPU.

Hari ni laki aku outstation ke KL.. maka malas la aku nak masak. Aku bawak ler Hakimi dgn Hannah pi makan kat 1 restoran berdekatan kawasan rumah. Aku order kue teow goreng dgn nasi ayam (READ: nasi sahaja tanpa ayam dan sayur dgn sup kosong). Air aku ambik air mineral sebotol.. pas tu bungkus kuih karipap 3 ketul.

Masa dah nak bayar aku tu.... aku suruh dia kira. Boleh dia kata RM8.50. Tak logik langsung. kalau dok KL lain la.... Pas tu bukan 1st time aku makan kat situ.

Aku kata betul ke Rm8.50? Dia poyo gila kata Ya. Nak menipu aku....

Aku mintak breakdown:

Kue teow 3.20 (ada tulis kat menu... tak leh tipu)
Nasi ayam 2.50 (LOGIK KE AMBIK NASI KOSONG TANPA AYAM TANPA SAYUR DIA CHARGE
RM 2.50....PADAHAL KALAU FULL TERMASUK AYAM RM 3.50)
Banyak kali aku tanya.. aku kata mana logik harga nasi ayam rm3.50 ... nasi saja rm2.50.. habis tu takkan la ayam harga rm1..00 je. Muka poyo gila kata Ya. Ok.. next time aku nak pi beli
ayam saja. Sia tak charge aku RM1 siap dia.
Kuih 1.00
Air mineral 1.00

Total 7.70 (MACAMANA DIA BOLEH KATA RM8.50???????)

Depan-depan dia aku ambik calculator dan kira depan dia. Apa? Ingat aku dukung anak.... pegang anak sorang lagi.. aku main bayar. Pas tu kalut la pulangkan balance.

BENGONG PUNYA KEDAI.. DAH LA TIPU HARGA.. DAH TU NASI AYAM CHARGE PUNYA MAHAL. Lain la kalau memang harga sepinggan nasi ayam RM5 ke.... dah tu letak sikit lak tu sebab dia tau anak aku yang makan kot.

Ntah-ntah selama ni yang dah beberapa kali aku pi.. sure kena tipu.... laki aku dia main bayar je. Aku ni memang concern sket..... Ntah berapa ramai lagi yang kena aku tak tau la.... depa main punch harga je.... bukan kite tau pun.




3 comments:

Fid said...

tipu

YatieJay said...

Tumpang lalu....

Saya pun sama...lebih "berkira" dan peka kalau melibatkan duit ni....pernah sekali tu kat Giant masa kat cashier counter, harga scan dengan harga yg kat shelve lain...saya sanggup patah balik ke shelve tu amik harga yg tertera dan tunjuk kat cashier tu balik....huhuuu...padahal cuma berbeza 45sen aje tu!Heheeee...

Marisa said...

Fid,
memang!

Yatie,
Yg penting ... kejujuran.....kita hanya nak keadilan.