Friday, March 20, 2009

Tak mo ajar

Tadi aku makan jambu air cicah rojak... sedap....aku pun email la laki kawan aku yang buat rojak tu.. nak mintak resepi la konon. ye la.... kot2 raya boleh la buat banyak2.... jamu tetamu.

Pas tu dia reply email aku gini:
"Ala kalau nak ajar saya tak leh buat business la.... kite nak buat business lawan kuah rojak mak bee tu kite nak pakai brand XXX"

Sabo je la.... mana la aku tau dia nak buat bisnes....org yg kata gitu alim2 la konon... apa salahnya ajar... bukan aku nak meniaga pun.



8 comments:

zarin said...

sabar aje la ye..
orang kata kalau kedekut ilmu ni tak elok tau..
kan apa salahnya ajar nanti lagi murah rezeki tu..

Marisa said...

tu la.. mcm la saya nak buat bisness jugak.
tak pe... skrg zaman dah moden.. klik je kat google tu kuah rojak... penuh keluar resipi.
masalahnya yg kata ni konon alim2.... dosa pahala.... syurga neraka...

Ealyie said...

biasa la tu, dah nama pun manusia..
tak kemana org kedokut ni.. ;)

Marisa said...

ealyie,
geram tau! mcm nasi lemak.... kite pun reti buat... tp kite still beli kan?

Mama Adib said...

aku pun tumpang geram.
orang gini takkan kemana.

ku pun pernah terjumpa resipi brownies erna (dia sndrik bagi)
tapi ku tetap nak order dari dia.

kuireena said...

Marisa, lenkali ko ckp kat dia ilmu tu Allah yang punya, apa hal nak kedekut dengan orang.

Meh aku kasi ko resipi..

kicap pekat, gula merah or gula melaka, gula anau (lebih kurang adik beradik gula merah tapi rasa dia lain sikit), cili api, petis, then yg lain2 tu mcm bijan ke, kacang tanah ke ikut suka kau la.

Nak bagi sedap, kicap,gula,petis, cili kena masak sekali atas api.

(ni resipi jiran aku, so aku cam igt2 lupa je la..tp kira lebih kurang gini la..)

Marisa said...

mama adib,
betul tu. kite tetap order kan?

kuireena,
TQ...
ntahnya....mcm ler aku ni nak meniaga juga

chilun @ cik pau @ bibimie said...

tak baik kedekut ilmu. kan ilmu tu milik Allah. apa salah nyer ek sebarkan ilmu dapat pahala. nak meniaga ko nyer pasal laa... kalau kita meniaga sekali pun, ko buat laa yang spesel lagi sedap lagi dari resepi yang bg kat kita tu... apparaa... sah2 sebelum dia tau resepi tu ada orang lain yang bagitau betul tak? hinshh..